3/09/2011

Whoa! Couple Islamik ?

(couple islamik? kah kah kah. boleh pulak subjek ''couple'' ditambah dengan prediket ''islamik'' ? haha . kucing ku bertanya ; abis tu takda la cinta dalam islam ye bos ? . aku menjawab ; ada laa . cinta itu fitrah yang tak boleh ditolak. islam bukan menolak fitrah . tapi membataskannya sahaja.)

kucing ; ooww...

whyj ; asal ? kau dah couple ke ?

kucing ; ehh tak..tak... mana ada . err.

whyj ; okk. urm. kau nak dengar satu story tak ?

kucing ; aaa. boleh jugak bos ! (yes. boleh tukar topik. hehe)

whyj ; begini....

disuatu petang yang sempoii.... bos (whyj) pulang dari sekolah , lalu terus ke meja komputer . kemudian bos log in facebook dengan hati yang gumbiraa . hahaha . (annoying?)

kucing ; laaa. camtu je ? (bengong bos aku ni)

whyj ; kejap lah ! baru mukadimmah . salam pun tak bagi lagi . kemudian....

bos telah membuka suatu post oleh rakan bos yang tidak dikenali . post itu bertajuk ;

Pelayaran Cinta di Sebuah Tasik Madu yang Tercemar ! MuaHaha ! (sounds creepy)

kucing ; tajuk macam jiwang . sound effect macam cerita horror .

whyj ; kisah ini mengisahkan ....

kucing ; Bos !

whyj : what ?

kucing ; can u straight to the point ?

whyj ; err. ok. (mak aih. bila time pulak kucing aku pandai sound orang ni...)

begini ... (melalui cerita di mukabuku...)

Kisahnya mengenai 3 org, Syafiq, Safura dan Muhammad. Syafiq dan Safura sama-sama belajar di SAM Bestari. Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura. Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. Tetapi, Syafiq cuba tahan. Dia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah.

beberapa tahun berlalu...Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya. Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple. "COUPLE ISLAMIC". Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi. Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamic punya couple tu.

Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di RFC. Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk. Bila duduk, Muhammad bertanya, "Have you married?". "No.", jawab Safura. "So, why you sit together with this ajnabi alone here", tanya Muhammad. "Kami couple, tapi Islamic way" jawab Syafiq. Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya.

"Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu. Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni??? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar. Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun. Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”

Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas...

kucing ; zzzz.....

whyj ; whoiii !

kucing ; opocot atuk kau ! ehh. asal ni bos ? hero dia dah mati ke ?

whyj ; kau memang nak makan penampar...

kucing ; (larikan diri) meeeoowww !

whyj ; ciss . tengok lah kau ! aku dapat kau nanti , aku cukur misai kau !!

suara dari belakang ; aii . kesiannya .

whyj ; eh . asal ?

suara dari belakang ; kawan2 kau dah tinggalkan kau ke ?

whyj ; taklah. kenapa ?

suara dari belakang ; dah tu , macam kesunyian sangat sampai bercakap dengan kucing . ?

whyj ; .................................. (awkward moment)

_

rupanya , daripada tadi aku cuma berangan bercakap dengan kucing peliharaan ku... sampai dia tertidur...

p/s : cerita pasal bercakap dengan kucing tu tak penting pun sebenarnya , tapi cerita yang aku cerita dekat kucing tu yang penting ...

p/s2 : kalau kita betul2 suka kat seseorang tu , tapi kita belum cukup sempurna nak membahagiakan dia (umur , harta , iman) , tak perlulah perasan sempurna . cukuplah sekadar menyimpan cinta dalam hati kepada orang yang kita cintai dan meletakkan cinta yang kepadaNya lebih tinggi dari manusia yang kita cintai . dan jika benar orang yang mencintai kita , benar2 mencintai kita , dia akan sanggup menunggu cinta kita sehingga kita benar2 mampu untuk membahagiakan dia . (sempurna umur , harta , iman) . aku cakap bukan kat golongan lelaki sahaja , malahan perempuan juga .

p/s3 : sebagai lelaki yang cuba mengamalkan gaya hidup pulang ke pangkal jalan ni , apa salahnya aku menasihati kaum2 lelaki diluar sana dan secara tidak langsung , memberi motivasi jugak kepada diri aku sendiri...

p/s4 : so , kepada merekamereka yang diluar sana , lepas ni takda dah ''cya cukew awark... awark chommewl larh. nark kapewl buleyh? nark num awwark buleyh?'' . haha . takda dah okey ?

11 comments:

  1. weii , nak beli kucing yg boleh bercakap tuh ! HAHAHHA .

    ReplyDelete
  2. alaaa , smpai situ je ? mne sambungan dia ? ustaz tu ckp hapew pulak ? ke cerita tipu nie ? hhahahah

    ReplyDelete
  3. haha. kucing itu tidak boleh dijual kerana terlalu exotic . (btul ke eja?) haha .
    cerita ni takda sambungan kerana (mungkin) cerita psal syafiq , safura , dan mualaf tu hanyalah cerita rekaan . bukan aku yg reka . :D haha .

    ReplyDelete
  4. Kalau kita nak enjoy boleh saja , tapi jangan sampai dunia ~ *background music*

    ReplyDelete
  5. admire diam diam bole kaann , ahaha - diam la sgt ==

    ReplyDelete
  6. mekar: hahaha..

    sue : thanks :)

    ReplyDelete